Starta eget designföretag

Många som har en passion för inredning, möbler och accessoarer drömmer också om att starta ett eget företag i branschen. Det kan var en kombination av möbelimport tillsammans med egendesignade föremål, eller så gör man antingen eller. För den som är utbildad möbeldesigner är konkurrensen stor och jobben få, så då kan en satsning på den egna produktionen vara en väg att gå. Att grunda ett företag av det här slaget kräver många arbetstimmar per dag de första åren. Men man ska komma ihåg att det faktiskt är många som lyckas, inte minst i Sverige. Vi har många svenska designföretag som är internationellt etablerade och gör inredningar åt företagsjättar som Facebook och Uber. För den som vill sälja andras design handlar det om att utveckla sin nisch och verkligen satsa på en specifik stil. Man kan inte bedriva en verksamhet som passar allas smak och när man vågar ta steget och fullt ut renodla sitt varumärke så har man större chans att bli framgångsrik.

Visionen börjar på papper

Att utveckla sin profil och sitt varumärke betyder att det är väldigt viktigt att ha unika idéer. Det gäller att nå ut i bruset av information som genomsyrar allas vardag idag. Potentiella kunder och beställare måste ha en anledning att välja just det specifika designföretaget. Det har de om de vet att de får unika, välgjorda produkter som är i linje med deras smak och stil. Så vad behöver man tänka på när det är dags att starta sitt företag? Den första delen av företagets verksamhet börjar på pappret. En tydlig företagsidé och vision, målsättning och detaljerad budget är tre grundläggande delar. Det betyder att detaljer som lokal, utrustning, inventarier och eventuella maskiner ska vara inberäknade i budgeten, så att den är så realistisk som möjlig. Vidare bör det finnas en års- halvårs- och kvartalsplan innan arbetet påbörjas. Detta för att man ska veta vilka arbetsuppgifter och moment som behöver göras vecka för vecka. Och inte minst: att vara noggrann i det här förstadiet innebär också att det blir betydligt lättare att få loss finansiering.

Ekonomin är en förutsättning för att bygga grunden

Att gå till banken med en genomarbetat strategi och budget ger garanterat bättre förutsättningar att få finansiering till projektet. Och med ett tryggt företagslån i hamn är den första stora utmaningen avklarad. Därifrån kan man äntligen börja förverkliga sin företagsidé och konkretisera det som finns på pappret. Nästa steg är att hitta en lämplig lokal att bedriva verksamheten och den eventuella produktionen i. Det här är en även det process som slukar mycket energi och kan ta flera månader. Men det är bara att ta tjuren vid hornen och arbeta sig igenom det. Och till sist så hittar man den perfekta lokalen för just den specifika företagsidén. Därför är den första fasen så viktig, för att det är den som kan föra arbetet framåt. Man ska därför inte dra sig för att initialt satsa en slant på rådgivning och professionell hjälp med utvecklandet av sin vision och budgetplanering. Det är en investering som snabbt brukar betala sig.