Drömmen att arbeta med design

Många har haft en dröm att arbeta med design. Även om det kan vara en tuff arbetsmarknad och kräver en lång högskoleutbildning, går det att hitta andra vägar fram till den drömmen. Det går utmärkt att arbeta som självlärd designer, även om man får vara beredd på att arbeta hårt. Det är inget fel att börja som en hobbyentusiast.

Vad man måste ha

Oavsett om man är proffs eller amatör måste man ha en bra dator och en sann passion för design. De flesta som arbetar med design har en Mac Book Pro, men vilken dator som helst duger, bara den klarar kraven för Adobes programvaror. Man bör även ha grundläggande kunskaperna i några av dessa program:

  • Adobe Illustrator
  • Adobe Photoshop
  • Adobe Indesign
  • Sketch / Adobe XD

För var och ett av dessa finns bra grundkurser på Youtube, vilka är helt gratis. Förutom utrustning behöver man en välorganiserad arbetsplats, det kan räcka med ett skrivbord som helt är dedikerat för designuppdrag. Det bästa är naturligtvis om man kan avsätta ett helt arbetsrum. Går man i tankarna på att byta bostad, eller tänkt köpa något eget, bör man titta upp Boneo där de senaste bostadsaffärerna visas. Har man tur kan man flytta någonstans med mer utrymme och möjlighet att kunna utveckla sin verksamhet. Man måste också använda någon plattform där man kan ta uppdrag. Är man nybörjare får man räkna med att börja i liten skala. Det finns massor av gratistjänster på nätet där olika designjobb erbjuds, så det är bara att skriva upp sig på dem, och försöka få napp.

Vad man sedan kan lägga till

Förutom att lägga ett antal hundra timmar på att lära sig olika programvaror, är det bra att ha några designers som man kan ta intryck av. Bland annat har Chris Do mycket bra material på olika kanaler som Instagram och Youtube. Genom att hitta inspirationskällor att följa, kan man utvecklas och får också ett slags mål, eller ideal att leva upp till. Det finns många böcker som man kan låna på ett bibliotek eller köpa på nätet.

En egen hemsida

För att ytterligare exponera sig mot eventuelle kunder, är det bra att ha en egen webbsida. Först bör man skaffa en plats på ett webbhotell och en riktigt bra .com, eller.se adress. Man kan gärna bygga upp hemsidan med WordPress, som går att lära sig på en dag. Man ska då se till att webbhotellet erbjuder installation av WordPress. Tar man betalt för sina uppdrag måste man kolla med Skatteverket hur det ska redovisas och dras skatt på. Ett alternativ är att starta en egen firma, eller att fakturera genom ett så kallat egenanställningsföretag.