Ingvar Kamprad

Ingvar Kamprad, IKEAs grundare, har avlidit. Genast utbröt en storm på sociala medier angående honom och hans livsverk. Från vänsterhåll hördes röster som gladdes åt “nazistens” död. Samtidigt hördes röster som hyllade hans livsgärning. En vän till Ingvar Kamprad, Bertil Torekull, berättade i TV2s Agenda om Ingvar Kamprads barndom där han växte upp med en farmor som var nazist och en pappa som gick omkring med ridstövlar och piska och dominerade sin familj med auktoritära tillrop. Sån var Ingvar Kamprads uppväxt. Som motvikt till de nazistiska influenserna fanns Ingvars mor som var en varmhjärtad och kärleksfull kvinna med företagarbakgrund. Ingvar Kamprad började tidigt med affärer i liten skala och kom så småningom att utveckla det koncept som kom att bli hans livsverk; IKEA. Han försökte många gånger be om förlåtelse för sin bakgrund och inget i hans livsverk kom att influeras av något som ens påminde om nazismen, snarare tvärtom.

En folkkär företagare

I IKEAs tidiga dagar gjordes möblerna av fångar i Tyskland och tack vare den iden kunde IKEA hålla priserna låga. Kamprads vision bestod i att göra billiga möbler som alla skulle ha råd med. genom att låta kunderna själva plocka ihop delarna som möblerna bestod av så var de dels lätta att frakta och dels kunde priserna hållas nere. Kamprad ville göra IKEA odödligt och ett av metoderna var att vara en folkets man. Han rörde sig bland sina arbetare och hälsade gärna på sina kunder. Att kunna äta en billig middag på IKEA var ett av de inslag som gjorde honom till en folkkär entreprenör. Rent ekonomiskt har han kompenserat och överraskat sin personal med att få ta del av aktieutdelningar och han har av flera anledningar varit en älskad arbetsgivare. Det är således sorgligt att han attackeras från politiskt håll efter sin död. Visserligen har han även florerat bland de företagare som har skatteplanerat och florerat i Panama-utredningarna men han är också den företagare som bidragit mest rent ekonomiskt till det välfärdssamhälle som vänstern har varit med att arbeta fram.

Vila i frid

Troligtvis kommer gamla IKEA möbler att räknas som rariteter och bli samlarföremål i framtiden så det kan vara en god ide att damma av sin gamla Billy-hylla. Vad gäller möbeldesign har IKEA varit en föregångare med sin enkelhet. Många andra möbeldesigners har inspirerats av konceptet men IKEAs själ är och förblir Ingvar Kamprads. Han har satt sin prägel på IKEA och hans ande kommer alltid att vila över detta världskända företag. Att med hjälp av enklare möbelkonstruktioner göra IKEA-möblerna tillgängliga för alla, med sitt låga pris, har gjort att de flesta har möbler från IKEA i sitt hem. De flesta är överens om att den politiska debatten som drog igång efter hans död gick överstyr. Man försökte vinna billiga poänger genom att smutsa hans minne men detta var nog snarare ett utslag av ett narcissistiskt bekräftelsebehov än av politiskt allvar. Vi kan vara snälla och låtsas som att klavertrampet aldrig ägde rum.