Svensk glasdesign

Svensk glasdesign har en tradition som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden, ända tillbaka till Gustav Vasa. Det var nämligen Vasa själv som skickade efter två glasblåsare från Venedig, som blev de två första glasblåsarna i Sverige. De kom till Sverige år 1556, och knappt 30 år senare inrättades det svenska glasmästarskrået.

Det var dock inte förrän på 1700-talet som svenskt glas verkligen blev en industri. Det skedde närmare bestämt på 1740-talet, då Limmareds glasbruk och Kosta glasbruk grundades. Sedermera blev dessa glasbruk en del av det som idag kallas Glasriket, det område i Småland där svensk glastillverkning har centrerats. Kosta glasbruk är fortfarande verksamt idag, och andra glasbruk i området som har långa anor och fortfarande är aktiva är Målerås glasbruk, Nybro glasbruk och Johansfors glasbruk. Dessa fyra bedriver glastillverkning i mer omfattande utsträckning, men det finns också ett stort antal mindre glashyttor, till exempel Boda glasbruk. De två kanske mest kända svenska glastillverkarna är Kosta Boda och Orrefors. Dessa har sedan 1990 varit en sammanslagen glaskoncern under namnet Orrefors Kosta Boda AB. Numera ägs den koncernen av Royal Scandinavia.

Tack vare den långa traditionen av glastillverkning, den goda kvaliteten och det fina konsthantverket som svenskt glas representerar, är det en mycket populär souvenir för turister. Majoriteten av alla turister i Sverige besöker Stockholm, och därför har det fallit sig så att de flesta sannolikt kommer i kontakt med svensk glastillverkning inte i Glasriket utan på Skansen, genom Stockholms glasbruk som är beläget där. Förutom att man kan köpa det glas som tillverkas i bruket, kan man där också se hur det går till när man munblåser glas, något som säkerligen förhöjer upplevelsen och gör det glashantverk man köper till ett verkligt minne.

Det är dock inte bara turister som är förtjusta i svenskt glas; många är väl de svenskar som genom åren har samlat på glas från Kosta Boda eller Orrefors. Serien av dricksglas som heter Mine, från den förstnämnda glastillverkaren, är till exempel med sitt tjocka glas och virvlande färger perfekt för dukningen vid en uppfriskande sommarlunch ute i trädgården, något som varje svensk uppskattar. Om du också vill ha väldesignade utemöbler till ett bra pris, som du kan matcha dina glas med, ska du gå in på Fyndab.com. Där hittar du ett stort utbud av billiga utemöbler som du kan slappna av i under varma sommardagar.