Musse Pigg och Mussaka
En av våra stora moderna designer är Lasse Åberg. De flesta känner honom som Stig-Helmer i Sällskapsresefilmerna men inom design är han nog mest känd för sina Musse Pigg-figurer och framför allt Mussaka. Det är en bild av utslagen Mussepigg, gjord av olika grönsaker, bland annat aubergine. Mussaka finns på olika typer av glas, allt från öl- champagneglas. Den finns även på Åbergs porslin. Andra musfigurer som man kan hitta på glasen är musserande och packad mus. Designen liksom namnen är fyndiga och grundar sig i Åbergs kärlek till Walt Disney. Glasen har blivit samlarobjekt och är en ofta sedd present till studenter.
En mångsysslare
Lasse Åberg föddes 1940 i Hofors men flyttade bara sex månader gammal till Stockholm. Han gick på Konstfack och studerade där grafisk formgivning. Åberg var tidigt inspirerad av popkonst och under sextio- och sjuttiotalet arbetade han en hel del med Ardy Strüwer. Åberg har också skapat motiv på frimärken och tavlor, illustrerat barnböcker och spelat in skivor bland annat i Electric Banana Band. Hans största genombrott fick han dock med Sällskapsresefilmerna. De har blivit ”några av de största svenska biosuccéerna – någonsin” enligt Martin Söderström på Aftonbladet den 5 augusti 2005 och dragit in över 300 miljoner kronor.
Museum i Bålsta
Mycket av det Åberg tjänat på Sällskapsresefilmerna har han investerat i konst och Disney-figurer. En del av detta kan man se på Åbergs eget museum som ligger i Bålsta utanför Stockholm. Förutom konst och Disney finns leksaker och en djungel. Rekvisita från Sällskapsresefilmerna kan du naturligtvis hitta här i en utställning. En egen shop finns. Förutom designporslin och glas finns här en massa roliga prylar från Sällskapsresefilmerna. Vad sägs om Suntrips badväska eller solhatt? Eller en Stig-Helmer-statyett där han utövar mantrat ”Jag kan flyga, jag är inte rädd”.
För många är Lasse Åberg och Stig-Helmer samma person. Han är folkkär och älskad, kanske mycket för att många känner igen sig i hans försiktighet och blyghet. Det fantastiska är att han inte heller förändrades när han blev mångmiljonär utan behöll sin lågmäldhet och integritet.