Jonas Bohlin – konstnär eller designer?

Jonas Bohlin är utbildad formgivare och inredningsarkitekt. Han utbildade sig vid Konstfack, och tog examen år 1981. Det var vid detta tillfälle som Bohlins karriär fick en rejäl knuff framåt, samtidigt som många ifrågasatte om Bohlin egentligen var konstnär eller designer. Hans examensarbete, karmstolen Concrete, blev nämligen underlag för omfattande diskussioner, då den inte tydligt kunde kategoriseras som vare sig bruksföremål, konstverk eller konsthantverk. Stolen består, så som namnet antyder, av betong, med armstöd och ben i stål. Bohlin själv presenterade sin stol som en skulptur ”i en rumslig installation”. Medan stolen visserligen går att sitta på, är den inte en bekväm sittplats under långa stunder, och är knappast en praktisk möbel på grund av sin vikt. Det gick därför inte tydligt att säga att det var antingen en möbel eller en skulptur, vilket gjorde att en debatt om vad som egentligen var konst uppstod i början av 1980-talet.

I sitt hem vill man dock sannolikt ha möbler som lutar mer åt bruksvara än konst – till exempel ett köksbord som faktiskt är praktiskt att äta vid. Därmed inte sagt att bruksvaror inte kan vara snygga; det är ju det som är design. Om du vill se ett brett utbud av köksbord som både är praktiska och snygga, ska du gå in på Furniturebox.se.

Sedan Bohlin skapade sin stol har han varit professor på Konstfack själv. Han fick också i uppdrag att formge hållplatsskydden för en ny spårvagnslinje i Stockholm år 2010.