Ful design – finns det?

För en designer, oavsett namn, är det otänkbart att kalla skapelser fult. Ändå kan vi inte sticka under stolen med att det finns en hel del väldigt fula produkter här i världen. Men är det inte bara så att smaken är som baken eller kan man verkligen påstå att det finns något som kan betecknas ful design?

 

Konstskolornas bidrag till fulhet

 

En del konstskolor börjar sin introduktion till nya elever med att säga “The world doesn’t need more stuff, the world needs some good design”. Javisst, men vad är egentligen bra och dålig design? Är det inte helt och hållet en fråga om smak? De personer som tillverkar små keramiktomtar att ha i trädgården och som många andra nästan får kväljningar över att se – tycker inte de att dessa figurer är prydande i en trädgård? Någonstans måste de ju också blivit upplärda, eller?

En fråga om kultur och tidsera

När det kommer till konst och formgivning och design i övrigt är det också en fråga om trender, och även kultur. För 100 år sedan var det inne att sätta broderade korsstygnstavlor på väggarna. Kommer man hem till någon idag under 70 år som har det, så är det lätt hänt att man vänder på klacken och går.

Den fula konsten – provokation eller dålig smak?

Förmodligen har vi alla varit på något museum någon gång i livet och undrat vad i herrans namn utställningen går ut på. Är en tavla med spyor verkligen värd att betala inträde på? Och är en mänsklig installation av en kissande människa något kul att fördriva tiden med?

Frågan är om ful konst egentligen inte har mer med ren provokation att göra än att vara talanglös. Förvisso kan en del betraktare anse att konstnären Egon Schiele målade värdelös konst medan andra drömmer om att ha hans tavla hängandes på väggen hemma. Det som betraktades som fult och intetsägande förr i tiden kan idag komma i en helt annorlunda sager. Och tur är väl det.

Är praktiskt alltid fult?

För en längre tid sedan ansågs ofta det praktiska som fulare än det som bara fokuserade på design. Men detta har vänt. Idag ska funktionalitet även vara snyggt att titta på. Det betyder att om du beger dig till https://rorfokus.se/ och vill hitta kranar eller speglar till ditt badrum av rent praktiska skäl, så kommer du belönas med ett fint yttre också.

Klassiskt vackert

Många talar om den klassiska skönheten och den moderna skönheten. Detta kan till och med involvera människor. Se bara på modellvärlden. En stor massa kan vara överens om att dagens fotomodeller inte alltid är vackra, utan istället har ett unikt ansikte. Den klassiska skönheten är faktiskt mer baserad på forskning och vilka drag en människa som drar till sig flertalet blickar har. Utifrån det perspektivet som redan uppstod i antikens Grekland, kan vi tala om klassisk skönhet.