Älskar du design? Fixa ett snyggt golv

Om man brinner för möbeldesign och snygg inredning kan det vara bra att se till så att inredningen ser så bra ut som möjligt när den kommer in i bostaden. Det åstadkommer man genom att ordna så att bostaden är i gott skick.

Golvets skick är viktigt

Det är väldigt svårt att inreda snyggt om man har en bostad som är sliten och nedgången. Det kan nästan vara som att slänga pengarna i sjön att köpa dyra designmöbler för att få bostaden att se bättre ut om den är i dåligt skick för övrigt. Därför gäller det att skaffa en bra grund för att kunna få till en snygg och elegant inredningsstil genom att utföra eventuella renoveringar som behövs för att få hemmet att se komplett ut.

Golvet spelar en stor roll för hur bostaden ska kännas. Att ha bra förvaringsmöjligheter gör det enklare att hålla golvet rent och snyggt. Låt inte kläder eller barnleksaker ligga och skräpa på golvet, se till att hålla golvytorna fria. Då blir det lättare att städa. Om golvet i sig är i dåligt skick bör det åtgärdas, antingen genom att lägga ett nytt golv eller genom att slipa upp ett befintligt golv. En golvslipning kan göra väldigt mycket för ett trägolv eller parkettgolv. Det kan vara en bra idé att byta ut slitna heltäckningsmattor mot något som är fräschare och mer stilrent, som exempelvis ett laminatgolv. Billiga plast- och heltäckningsmattor gör sig inte så bra ihop med snygga och stilrena designmöbler.

Utnyttja gärna rotavdraget om du ska anlita en golvläggare eller fixa en golvslipning. Då slipper du att betala för mycket samtidigt som du kan lägga pengarna på fler designmöbler eller inredningsprylar. Läs mer på Skatteverkets hemsida om du är osäker på om du har möjlighet att göra ett rotavdrag. Det finns en hel del regler och krav kring vem som har rätt till avdraget.