Vad är design?
Det är lätt att endast tänka på utseende när man hör ordet “design”. Vanliga föremål som är snyggare – och dyrare – än andra benämns ofta som “designprylar”. Det är inte heller ovanligt att höra att design fått gå före funktion om något som visserligen är vackert men inte så användarvänligt. Egentligen handlar design om formgivning. Men vad innebär det?
Design som inte syns
Ibland ser man saker av kända designers utan att egentligen se var själva designen ligger. Då handlar det troligen om att designern verkligen tänkt till när det gäller proportioner, material och utformning.
Men även massproducerade och till synes enkla saker som en tygpåse med tryck har en design. Det är inte bara att sy ihop två fyrkantiga tygstycken och två band av vilket tyg som helst. Ska påsen användas till att bära matvaror i behöver handtagen vara såpass korta att de inte släpar i marken, och tyget ska vara slitstarkt. Är det istället tänkt att påsen ska bäras på axeln måste man kunna få armen genom handtagen även när påsen är fylld till brädden, och den kan ges lite mer vågade färger och mönster.
Den här typen av industridesign handlar alltså både om att föremålet verkligen går att använda som det är tänkt, och att det ser tillräckligt bra ut för att folk ska vilja använda det. Dessutom brukar hållbarhet i produktionskedja och material vägas in under formgivningen, något som idag är minst lika viktigt som det andra.
Konst eller design?
Om ett föremål endast är utformat i syfte att vara estetiskt tilltalande eller väcka känslor av något slag, så benämns det vanligen som konst. Om föremålet däremot i första hand är tänkt att användas, men ändå formgivits på ett sätt som gör att det skiljer sig från den mest grundläggande formen, så talar man om design.
Gränsen är förstås inte orubblig. Många konstverk är också gjorda för att användas, och vanliga bruksföremål kan vara utformade på väldigt konstnärliga sätt. Ta till exempel samernas hantverk, där även knivar, vaggor och filtar som användes till vardags fick utsmyckningar i form av band, tofsar, tennbroderier och graveringar i läder.
Design och funktion
Design handlar alltså om helheten, både hur något ser ut och hur det är att använda. I dagens samhälle gäller det inte bara fysiska föremål, utan också webbsidor, mobilappar och spel. Där pratar man om ux-design, där ux står för user experience, alltså användarupplevelse.
Användarens upplevelse är förstås i högsta grad relevant även i hemmet. Den som lagt ner mycket tid och möda på att få inredningen att gå i en viss stil, vill förstås att även saker som används till vardags passar in i helheten.
Det är också på saker som används dagligen som man verkligen kan märka när utseende fått gå före funktion. Som när man tvingas inse att den ursnygga vitlökspressen inte håller måttet när det gäller att just pressa vitlök, eller att handfatet med mjuka former som kostat tre gånger så mycket som ett vanligt inte går att ställa tandborstmuggen på. Då är det helt enkelt om dålig design. Såvida det inte är konst, förstås.