Ulrica Hydman Vallien

Glaskonst på kartanEn av Sveriges – och till och med världens mest kända glaskonstnärer, Ulrica Hydman Vallien, avled i Eriksmåla den 21:a mars 2018. Ulrica var under 80-, 90- och 00-talet med och formade Kosta Bodas produktion vilket hon gjorde främst genom att införa en ny teknik i vilken man målade på glas. Ulrika Hydman Vallien föddes i Stockholm 1938. Under åren 1958-1962 gick hon på Konstfack där hon läste keramik och glas. Under sin tid på Konstfack träffade hon sin make Bertil Vallien som hon kom att dela resten av sitt liv med. 1972 debuterade hon som glaskonstnär och hon är, enligt Kosta Boda, en av de konstnärer som har betytt mest för detta varumärke. Hon fick sitt genombrott med serien Open Minds som nu är aktuell med nya färger.

Lekfullt och tillgängligt

Ulrica ville att hennes konst skulle vara nåbar för alla människor. I de finare kretsarna ansågs målning på glas vara enkelt och inte så fint, men detta kom Ulrica att ändra på. Hennes verk medförde att det målade glaset blev accepterat. Ulrica Hydman Vallien är en av de 50 konstnärerna i världen som har utsmyckat British Airways flygflotta. Bland hennes alster finner vi flygplansstjärtar och servetter. Ulricas lärare på Konstfack var Stig Lindberg som kom att spela en stor roll för Ulricas kommande karriär. Rent generellt är det så att ett coachande ledarskap ger otroligt mycket och relationen mellan Stig och Ulrica var inget undantag.

Det som inte producerades

Då Ulrica debuterade som glaskonstnär gjorde hon det med “Råttskålen” med vilken hon hade bestämt sig för att protestera mot vad hon ansåg var en konservativ bransch. Dock kom skålen att ratas av ledningen och den sattes därför aldrig i produktion. Ulrica Hydman Vallien finns representerad bland annat vid Nationalmuseum i Stockholm och vid Göteborgs konstmuseum. Hon dog i mars 2018 och den 22:a mars samlades personalen vid Kosta Boda för en tyst minut.