Gotisk arkitektur
Gotiken uppstod i Frankrike under tidig medeltid och fick sitt stora genombrott i resten av Europa under 1200-talet. Det som kännetecknar gotisk arkitektur är bland annat stora glasytor, långsmala spiror och spetsbågar. Det var i grunden en strävan att uppföra kyrkor som skulle efterlikna antikens basilikor, som utvecklade gotisk arkitektur. En önskan att bygga höga valv, för att referera till himmel och andlighet, var också utgångspunkten. Principen för byggnadsstrukturen var ett stort mittskepp och två mindre sidoskepp. Utmaningen bestod här i att lyckas bygga de höga valven utan alltför grova murar och väggar. I huvudsak tre konstruktionsprinciper utvecklades för att lösa problemet: strävpelaren, spetsbågen och kryssribbsvalvet. Trycket från valven kunde tack vare dessa minskas och väggarna kunde prydas med fönster istället för att agera massiva, bärande väggar.
Den gotiska stoltheten Notre-Dame
Frankrike är det land i Europa med flest gotiska byggnader. Den som är mest berömd får nog sägas var Notre-Dame i Paris. Köerna med besökare som vill besöka den berömda kyrkan under högsäsong, kan ringla sig långa runt kvarteret. Många är också de brudpar som valt att fotografera sig just utanför Notre-Dame. Passerar du katedralen en dag på våren eller sommaren, är det mycket sannolikt att du ser ett brudpar som poserar framför sin fotograf. Det är inte heller ovanligt att parisiska företag vill göra sin företagsfilm i vackra omgivningar, många väljer tex att ha Notre-Dame som fond när deras chefer intervjuas.
Nordisk gotik
I Sverige stoltserar vi med vår egna gotiska katedral Uppsala Domkyrka. Den uppfördes 1273 och stod slutgiltigt klar 1435. Domkyrkan är 118,7 meter lång och och lika hög. Den största klockan i tornet, som kallas för Storan, väger 7 360 kilo och är Sveriges största kyrkklocka. 500 år av reformationen uppmärksammades i Uppsala domkyrka 2017 och den ståtliga kyrkan stod värd för många fina evenemang. Höjdpunkten var den högtidsgudstjänst där både statsminister Stefan Löfvén och kung Carl XVI Gustaf deltog.