Fiffig design: Vid-behov-hjälmen och den lilla väktaren

 

Den mest spektakulära presentbutiken torde vara Designtorget. En uppsjö av initiativrikedom och entreprenöranda.

Nya tillskott inom säkerhetsprodukter har utformats, de är mycket diskreta och nästan osynliga.

Reflexerna vi har på oss i vintermörkret blir alltmer eleganta. Nu finns de som en liten tofs i reflekterande material som mycket chict kan fästas på en handväska.

Stilla Motion är en rund larmknapp, stor som en femkrona, som man fäster på ett föremål. Om någon försöker stjäla objektet så aktiveras larmet. Knappen inte bara tjuter, den är också kopplad till ägarens mobil eller smartwatch där ett meddelande syns.

En helt ny form av cykelhjälm har skapats. Detta är en mycket efterlängtad variant, då den är garanterat osynlig. Hjälmen ”Hövding” läggs som en krage runt halsen. Den har inbyggda sensorer som känner av bärarens rörelsemönster och vid behov utlöses den lagrade hjälmen som en uppblåsbar krock-kudde över bärarens huvud. På 0,1 sekund når hjälmen ett uppblåst läge som då täcker huvudet i högre utsträckning än någon annan hjälm. Prövningar och tester visar att den har en utmärkt stötupptagningsförmåga och klarar flera slag utan att brista.

Detta är ett bra alternativ för stilmedvetna individer som önskar undvika den oglamorösa, traditionella cykelhjälmen och en högintressant produkt för cyklister som månar om sin säkerhet.